Förkylning hos vuxna

Symtom

En förkylning börjar ofta med ont i halsen och smärta när man sväljer. Efter detta kan man drabbas av nysattacker. Slemhinnorna svullnar upp vid en förkylning i näsa och svalg och de avsöndrar vätska. Detta leder till snuva, täppt näsa och heshet och man kan även få svårt att andas. Snuvan är vanligtvis först klar och lättflytande men med tiden blir den alltmer trögflytande och gulaktig. Ett annat obehag som man kan drabbas av till följd av en förkylning är att det slår lock för öronen och att man får huvudvärk. Som vuxen är det dock ovanligt att man får hög feber i samband med en förkylning.

Förebyggande

En förkylning uppstår när man blir smittad av ett virus. Det tar ca 2-5 dagar från det att man har blivit smittad tills att förkylningen bryter ut. En person som bär på förkylning kan också smitta andra från dagen innan sjukdomen bryter ut till ca tre dagar efter tillfrisknandet även om smittsamheten är som allra störst samma dag som man insjuknar och ett par dagar därefter.

Det man kan göra själv för att undvika att smittas är att låta bli att ta i hand med personer som man vet är förkylda. Håll även ett avstånd till dem som hostar och nyser. Att tvätta händerna noga är viktigt både när man själv är förkyld och för att undvika att bli smittad av andra.

Nobelpristagaren Linus Pauling framförde teorin om att stora doser av C-vitamin skulle kunna hindra förkylningar från att bryta ut. Hittills har dock ingen kunnat bevisa att C-vitamin förhindrar förkylningar. Däremot är det inte fel att äta rikligt med frukt och grönsaker. Detta hjälper vårt immunförsvar att utgöra ett skydd emot virus och bakterier.

En annan sak som kan hjälpa till att förebygga förkylningar är att sluta röka. Det är nämligen så att vi från näsan, i munhålan och ända ner till stämbanden har en fuktig hinna täckt med flimmer hår. Deras uppgift är att samla upp och transportera bort damm, bakterier, virus och andra främmande partiklar. Rökning gör att slemhinnorna skadas i de övre luftvägarna och alltså kan bakterier och virus lättare få fäste. En storrökare drabbas därför oftare av förkylningar än en ickerökare. En ickerökares förkylning går dessutom över på ca en vecka medan en storrökares förkylning kan vara i flera veckor.

Behandling

Eftersom förkylning orsakas av virus så hjälper ej antibiotika. Antibiotika har bara effekt på infektioner orsakade av bakterier. Man kan dock ta smärtlindrande eller febernedsättande tabletter eller hostmedicin vid behov. Näsdroppar och nässpray minskar svullnaden i näsan och då avtar även snuvan. Tänk på att dessa medel ej bör användas mer än 10 dagar i följd om inte annat sagts av läkare.

Det finns ju andra saker som man kan göra själv för att lindra symptomen utan att ta till mediciner. Drick mycket vätska vid feber och vila mycket så att kroppen får kraft att återhämta sig. Håll igen på rökningen, eller ännu hellre; sluta! Undvik hård träning och fysisk ansträngning.

Förkylning vid graviditet

En förkylning när man är gravid är ingenting konstigt utan helt normalt. Det påverkar ej barnet i magen. Dock är det inte säkert att det är en förkylning som man har. Nästäppa är mycket vanligt under graviditet och dessa två är lätta att förväxla. Läs mer om nästäppa under andra liknande sjukdomar i menyn.

Det du ska tänka på när du har förkylning under en graviditet är att undvika mediciner så mycket som möjligt vid behandlingen. Vila istället vid trötthet och feber. Om näsan är täppt är det bra att ligga med huvudet högt och om detta inte hjälper så kan man skölja näsa med koksaltlösning. Vid riktigt svåra besvär så lindrar näsdroppar eller nässpray men använd dem ej under någon längre tid.

Febernedsättande kan tas vid enstaka tillfällen men undvik gärna dem som innehåller acetylsalicylsyra. Läkemedel som innehåller paracetamol anses dock som ofarliga att ta under en graviditet.

Söka vård

Om du känner av en kraftig huvudvärk eller har smärta i kinden, bakom ögonen eller i pannan samt illaluktande snuva och feber är det tecken på att det är dags att bege sig till vårdcentralen. Detta gäller även vid ökad hosta och stigande feber, kraftig sjukdomskänsla och nedsatt allmäntillstånd eller kraftigt ihållande öronvärk.